Verbinding in teams op afstand

Verbinding in teams op afstand

Waar we allemaal het idee hadden langzaamaan naar hybride werken toe te gaan, blijkt de realiteit helaas dat in deze wintermaanden toch velen van ons weer vanuit huis werken. Nou ja, helaas? Misschien niet! Want het thuiswerken heeft zich voor veel mensen en organisaties dubbel en dwars bewezen. De tijdswinst, efficiëntie en de rustige werkomgeving worden gewaardeerd. Maar toch zijn er ook veel mensen die het informele contact missen met collega’s en de verbinding in het team voelen afbrokkelen. Dit speelt helemaal bij nieuwe medewerkers die gestart zijn in corona-tijden. Bij wie of wat hoor ik nog? Dat is de uitdaging en de vraag voor veel organisaties. Daarom gaan we in deze blog verder in op verbinding in teams in online tijden en delen we 5 tips!


Verbinding ja! Maar het kan nu niet

Wat we vaak zien gebeuren is dat de coronamaatregelen worden gebruikt om het thema verbinding voor ons uit te schuiven met de woorden: ‘belangrijk, maar het kan nu niet’. Zonde, want het kan wel en is juist nu zo hard nodig! Wat men eigenlijk bedoeld is: ‘we weten niet hoe we dat online doen’.
Daarom hebben wij de beste tips en tricks verzameld die onze klanten helpen om WEL met elkaar verbonden te blijven. Juist nu! Daarbij zijn de tips ingedeeld in 2 categorieën. Eerst delen we 5 tips voor verbinding in het dagelijks werkproces. Daarna zetten we nog een aantal leuke online teamactiviteiten voor je op een rijtje die je kan organiseren.

Tip 1: Kletspraat

Een online overleg plannen we vaak in in eenheden van 0,5 uur. De tijd vliegt en we zien dat de agenda’s strak op elkaar worden volgepland. Maar hoe zou het zijn als je je overleg, of dat nu 1-op-1 is of in een groepje kan beginnen met ‘social talk’. Kletspraat om te vragen hoe het weekend was, of je de race hebt gezien, wat je gedaan hebt met de feestdagen. Gewoon. Houd dus rekening met kletspraat aan het begin door een overleg langer te maken. Ja maar dat kost tijd! Yep, dat kost tijd. Maar die tijd was er ook op kantoor en heeft erg veel waarde.

Tip 2: Kopkracht

Hoewel we vaak zoeken naar werkgroepjes, kartrekkers of adviseurs die dit ingewikkelde klusje voor ons klaren, is verbinding versterken toch echt ‘van ons allemaal’. Steek als team de koppen daarom online bij elkaar voor wat ouderwets brainstormen. Welke ideeën zijn er in het team? Let op! Laat je niet verleiden tot mitsen en maren. Brainstormen betekent denken in mogelijkheden!

Tip 3: Aan de wandel

Wandelen is gezond en gezellig. Niets meer en niets minder. Kijk eens in je team wie er bij je in de buurt wonen. Met wie kan jij een wandellunch inplannen? Of misschien kan je die volgende afspraak samen wel al wandelend doen! Juist voor de mensen die het fysieke contact missen kan dit een wereld van verschil gaan maken.

Tip 4: Bel me wel!

O wacht ik loop wel even naar Piet om het te vragen! Nee, dat kan natuurlijk niet online. Wat er gebeurd is dat een vraag of informatie die anders in de wandelgangen of aan de bureaus zou zijn gedeeld nu in mailwisselingen beland. Eindeloze mailwisselingen met cc’s en een ontplofte inbox tot gevolg. De drempel om te mailen is vaak lager dan om te bellen, maar toch dagen we je uit. Pak op je volgende werkdag eens tenminste 1x de telefoon op en bel een collega met wie je niet een afspraak gepland hebt.

Tip 5: Leuk online

En als je dan toch vooral in online meetings en bijeenkomsten zit. Kijk dan hoe je die leuk, interactief en dus effectief kan maken! Bewaak de energie, stel veel vragen of geef eens een opdracht. In deze vlog van Psydos delen we 5 hacks voor online interactie. Als je klein wil beginnen is ons advies: formuleer voor een overleg tenminste 3 vragen (gerelateerd aan de inhoud) die je de groep wil stellen.

De leukste online activiteiten

Even googelen op online teambuilding, spel of teamuitje levert je ontelbaar veel hits op! We hebben allemaal niet stil gezeten. Deze online activiteiten scoren altijd en helpen zo de verbinding in je team te versterken. Met suggesties voor aanbieders, maar er zijn er uiteraard nog veel meer!

1. Online escaperoom
https://www.thegreatescape.info/

2. Online pubquiz of bingo (met of zonder quizmaster)
https://www.deanderequiz.nl/online-pubquiz-bedrijfsuitje/
https://uitjesbazen.nl/

3. Online borrel (met of zonder host) of proeverij
https://digiborrel.nl/
https://ctaste.nl/blindproeven

4. Online creatieve workshops
https://www.grachtenatelier.nl/aanbod/online-workshops/

5. Online spel (gratis of betaald)
https://hetgrotezoekspel.nl/
https://skribbl.io/
https://didgames.nl/winkel/

Geven en nemen

Zoals we in de inleiding al zeiden: als het gaat om het thuiswerken zijn er grote verschillen tussen mensen. De een vindt het fantastisch terwijl de ander tegen de muren op vliegt. De een mist fysieke verbinding met collega’s heel erg, terwijl de ander het voldoende vindt om elkaar online te zien. Een belangrijke voorwaarde om aan verbinding te werken is dan ook dat je het als team met elkaar bespreekt en iedereen zich committeert aan gemaakte afspraken. Dat betekent geven en nemen. De ultieme thuiswerker zal dus toch eens weer in de auto of trein moeten stappen, terwijl de ultieme kantoortijger moet accepteren dat het thuiswerken erbij hoort.

Veel plezier met elkaar!


Zouden jullie hulp kunnen gebruiken bij het werken aan verbinding. En wil je daarbij het liefst laagdrempelig, leerzaam en leuk combineren? Peter en Annika kunnen je helpen als onafhankelijke, professionele teamcoach. Voor elk team kijken we op maat naar de nodige acties. Van bewustwording tot verdieping, van implementatie tot reflectie. Ook online kunnen we teamcoaching bieden middels interactieve sessies en werkvormen en onze team ontwikkeltool. Neem contact op met ons.

Sluit Menu
Terug naar Psydos.nl