Dagelijks hebben wij het met klanten natuurlijk over teams, groepen, teamcoaching en groepsdynamiek. Maar wat is eigenlijk een groep of een team? Een groep mensen is niet altijd een team. En is een team altijd een groep? Kortom, wat zijn de verschillen tussen een groep en een team.
Het beestje bij de naam noemen
In de groepsdynamica wordt een groep gedefinieerd als:
Twee of meer mensen die onderling interactie hebben en hierbij ook bepaalde (werk)structuren en afspraken hanteren. De groep streeft een gezamenlijk doel na en voor het resultaat is men interafhankelijk, oftewel, men heeft elkaar nodig.
Maar heeft elke groep een gezamenlijk doel? Als ik over de markt loop behoor ik tot de groep winkelende mensen. Echter, ik ervaar niet bepaald een gezamenlijk doel, want ik wil vooral zo snel mogelijk mijn eigen lijstje afwerken. Een groep mensen die 1 of meerdere kenmerken met elkaar delen wordt dan ook wel een categorie genoemd. Dit is omdat er niet per se onderlinge interactie nodig is en er geen gezamenlijk doel wordt nagestreefd.
En als je de definitie nog eens leest lijkt het alsof een groep automatisch ook een team is. Maar wanneer is een groep een team? Een team is eigenlijk een super groep. Een team is namelijk een effectieve groep! En een team is effectief vanwege een aantal kenmerken:
– verbondenheid
– vertrouwen
– doelgerichtheid
– motivatie
– samenwerking
In de praktijk van organisaties horen wij vaak: ‘we zijn wel een groep, maar (nog) geen team’. Bij een dergelijke opmerking wordt dan ook meestal bedoeld dat het schort aan een of meerdere van bovenstaande kenmerken. En juist daarom ga je aan de slag met teamcoaching! Laten we elk kenmerk in een notendop eens bij langs gaan. Stel jezelf dan steeds de vraag: hoe is dit bij mij? Zijn wij een groep of een team?
Verbondenheid
Verbondenheid is het onderlinge gevoel dat maakt dat mensen bij het team willen blijven. Het wordt ook wel cohesie genoemd. Cohesie betekent ‘vastplakken’. In hoeverre voel jij de behoefte om vast te plakken aan je team? Een hoge cohesie in een team is gunstig voor de doelgerichtheid. Maar pas op, een (te) hoge cohesie kent ook risico’s voor zorgvuldige besluitvorming.
Vertrouwen
Verbondenheid en vertrouwen hebben veel met elkaar te maken. Je zou kunnen zeggen dat vertrouwen een voorwaarde is om je verbonden te kunnen voelen tot je team. Dat verklaart ook waarom teams die worstelen met onderling vertrouwen vaak het gevoel hebben geen team te zijn. Vertrouwen bouw je op in een team door elkaar te leren kennen met de intentie de ander te begrijpen en het beste voor elkaar te willen. Heb je het gevoel dat dat niet zo is? Dan zal je samen moeten praten en/of oefenen om te kijken of dat vertrouwen (opnieuw) kan ontstaan.
Doelgerichtheid
Een effectieve groep, een team, is merkbaar effectief door het bereiken van (sub)doelen. In een team zijn er dan ook duidelijke rollen en taken die ertoe bijdragen dat het team gericht aan doelen kan werken. Doe jij dit, doe ik dat. Of wij zijn van dit en jullie van dat. Een team is in staat om samen doelen te formuleren, te concretiseren en de nodige stappen om tot resultaat te komen te implementeren. Hoe gaat dit in jouw team? Als je het gevoel hebt dat jullie doelgerichtheid beter kan, kijk dan eerst in welke fase je team vastloopt en vraag daar gericht hulp bij.
Motivatie
Een ander kenmerk van een team dat nauw samenhangt met doelgerichtheid is motivatie. Tom Dumoulin stopt (voorlopig) met fietsen. Wil ik dit nog wel? Wordt ik hier nog blij van? Kortom, ben ik hiervoor nog intrinsiek gemotiveerd? Het is natuurlijk extra lastig als het motivatieniveau van mensen in een team onderling verschilt. Irritaties liggen al snel op de loer. Heb jij dat idee? Breng dit dan in kaart met elkaar of vraag hier hulp bij. Waarom heeft iemand meer of minder motivatie? Is de motivatie op te bouwen of niet (wat ook mag natuurlijk!)?
Samenwerking
Tot slot, misschien wel het belangrijkste kenmerk van een team: samenwerking. Samenwerking is een breed begrip, maar in mijn visie is samenwerking het optimaal herkennen en benutten van ieders talent ten behoeve van de doelen en het werkplezier. Het gaat dus over iemands authentieke waarde zien en benutten, over complementair zijn aan elkaar. Goede onderlinge communicatie is een zichtbare uiting van goede samenwerking. Iets dat wij bijvoorbeeld in de teamcoaching met escaperooms mooi kunnen zien! Hoe is de samenwerking in jouw team? Kennen jullie elkaars talenten en heb je het gevoel dat die optimaal worden benut?
Denk jij dat jullie nog meer een team kunnen worden? Willen jullie werken aan verbondenheid, vertrouwen, doelgerichtheid, motivatie en/of samenwerking? En wil je daarbij het liefst laagdrempelig, leerzaam en leuk combineren? Peter en Annika kunnen je helpen als onafhankelijke, professionele teamcoach. Voor elk team kijken we op maat naar de nodige acties. Ook online teamcoaching kan met interactieve sessies, werkvormen en een teamanalyse. Neem gerust contact op!