5 Tips voor Bevlogenheid in teams

5 Tips voor Bevlogenheid in teams

Het kunnen soms lastige tijden zijn in organisaties. Er is veel werkdruk, weinig middelen en toch moet je door met werk. Ondanks deze gegevens zijn er sommige mensen die alsnog fluitend naar hun werk gaan. Zit er iets tegen? Dan weten zij wel een antwoord te vinden. En anders zetten ze hun tanden er in om alsnog een andere oplossing te vinden.
Hoe doen ze dat toch? Hoe komt het dat zij met plezier naar hun werk gaan? Hoe kan jij bevlogen worden?

Bevlogenheid

In recente jaren is naast de mogelijk negatieve gevolgen van werk ook uitvoerig onderzoek gedaan naar positieve gevolgen. Zo is er meer aandacht gegaan naar het tegenovergestelde van stress en burnout: Bevlogenheid. Iemand met een hoge mate van stress zal zich gesloopt voelen aan het eind van de dag. Een persoon met een hoge mate van bevlogenheid zal juist nog energie over hebben!
Onderzoek heeft de volgende drie dimensies aangewezen waarop bevlogenheid te meten is: Vitaliteit, toewijding en absorptie.

Vitaliteit

Mensen met een hoge mate van bevlogenheid hebben een hoge mate van vitaliteit. In plaats van het gevoel dat je je uitgeput voelt na het werk, hebben mensen die bevlogen zijn juist energie na het werk. Ze ervaren plezier en leven ervan op. Werk kan op die manier zelfs ontspanning bieden (“Mijn werk voelt als een hobby”). Bevlogen medewerkers zullen zich bovendien minder vaak ziek melden .

Toewijding

Toewijding is te merken aan de mate waarop mensen zich identificeren met werk. Zoeken ze werk op en voelen ze zich positief betrokken bij hun werk, dan past dat in het straatje van bevlogenheid. Bij burnout zie je juist vaak dat mensen zich wat meer verwijderen van werk en zich minder betrokken voelen.

Absorptie

Tot slot is er de wat ongrijpbare dimensie van ‘absorptie‘. Mensen met een hoge mate van stress werken veel uren achter elkaar, vanuit een negatief gedreven motivatie. (“het werk MOET af, anders zal alles in elkaar storten”). Wanneer je een hoge mate van absorptie hebt, zal je juist hele opgaan in je werk vanuit een positieve houding. Je vindt het zo leuk, interessant, uitdagend, dat je de tijd vergeet.

We zullen je 5 tips geven waardoor ook jij meer bevlogen kan worden op het werk

1. Kennis en vaardigheden vergroten

Blijf jezelf ontwikkelen en uitdagen. Door een opleiding of cursus te volgen blijf je geestelijk uitgedaagd. Daarnaast leer je ook nieuwe kennis en vaardigheden om je werk beter uit te voeren. Of om het eens op een andere manier te doen dan je gewend bent. Doordat je beter wordt in je werk, ervaar je het de positieve effecten daarvan. Zo ervaar je dat je steeds meer nieuwe situaties aan kan, omdat je over meer kennis beschikt. En je voelt je prettiger wanneer je overtuigd bent van jezelf dat je een bepaalde taak aankan.

2. Feedback

Door open te staan voor feedback van anderen, kom je erachter wat je bij jezelf kan verbeteren. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat je nog beter wordt in het werk wat je doet. En net zo belangrijk is het om positieve feedback te krijgen. Welke kwaliteiten worden bijvoorbeeld door anderen bij gezien? Vraag daar actief naar bij anderen, want door ook je kwaliteiten goed te kennen, zal je leren hoe je die nog beter kan inzetten.

Organisaties die een gezonde feedback cultuur hebben (ruimte voor zowel positieve als constructieve feedback), zullen daarom meer bevlogen medewerkers hebben dan bij organisatie waarbij er geen ruimte is voor feedback.

3. Sociale steun

De mens is een sociaal dier. We kunnen niet zonder sociale contacten. Op de werkvloer is dat niet anders. Het is van belang dat je je gesteund voelt in je werk door je collega’s en je leidinggevende. Je zal met meer plezier gaan werken als je weet dat je anderen hebt om op terug te vallen. Ze kunnen je een luisterend oor bieden als je niet in je vel zit, je aanmoedigen wanneer het tegen zit of gewoon prettig zijn om mee te praten tijdens de koffiepauze. Deze manier van steun zorgt ervoor dat er een veilige werksfeer is waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt en waarbij je jezelf kan zijn. En dat levert weer energie op!

4. Eigen invloed

De mate waarin je je eigen werk kan regelen kan van invloed zijn op je bevlogenheid. Mag je bijvoorbeeld je eigen uren indelen? Is het ondersteunend materiaal dat je wil gebruiken beschikbaar? Taken waarbij je tot zekere hoogte zelf mag bepalen hoe je het gaat aanpakken zal veel fijner werken, dan wanneer alles tot in detail voor je is bepaald. Het is uiteraard niet erg als er grenzen aan een opdracht worden gegeven. Maar wanneer je zelf meer invloed heb op het uitvoeren daarvan, is er meer ruimte voor persoonlijke inbreng, nieuwe inzichten en creativiteit. Bespreek daarom met je collega’s wat de kaders zijn van een opdracht en welke ruimte je zelf kan pakken.

5. Coachend leidinggeven

De manier van leidinggeven heeft een grote invloed op de manier van werken op de werkvloer. Is de leidinggevende onnodig star, niet mensgericht en geeft hij/zij geen ruimte voor nieuwe ideeën, dan zou dat wel eens een negatieve invloed hebben op de bevlogenheid van de teamleden. Immers gaat deze manier van werken lijnrecht in tegen alle bovenstaande tips

Een teamleider die een coachende stijl van leidinggeven hanteert, zorgt ervoor dat het zelfvertrouwen bij medewerkers wordt verhoogt. Bovendien krijgen andere inzichten op deze manier de ruimte. Een leidinggevende leert daarnaast de medewerker beter en op een persoonlijker niveau kennen. Zo kan sociale steun nog effectiever worden toegepast wanneer dat nodig is.

 


Wie wil nou niet werken in een team waarbij iedereen met energie samenwerkt? Misschien is onze teamcoaching op maat wel wat voor jullie! Wil je met een kleine stap beginnen? Kijk dan eens naar teamontwikkeling met escaperooms waarin we leuk en leerzaam op luchtige wijze combineren. Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Sluit Menu
Terug naar Psydos.nl