Negatief gedoe in teams: 4 trends & tips

Negatief gedoe in teams: 4 trends & tips

Als teamcoach zie ik de meest diverse teams voorbij komen. Elk team heeft een eigen leer- of ontwikkelvraag en vaak spelen er meerdere dingen tegelijkertijd. Soms is dat best wel ingewikkeld en is er allerlei negatief ‘gedoe’ in een team. Lastig, want het staat teamleden in de weg om echt succesvol samen te werken.

Succesvol, in mijn ogen, is een team dat:
– effectief is, oftewel doelen stelt en deze verwezenlijkt
– op een efficiënte manier werkt en zichzelf continue blijft ontwikkelen
– in een vertrouwensvolle en plezierige samenwerking met elkaar en de mensen om hen heen

Hoewel elk team anders is is er wel overlap in de soort leer- en ontwikkelvragen die teams bij ons neerleggen. In deze blog deel ik dan ook de 4 trends in problemen in teams die wij het meest horen. Bij elk probleem deel ik ook een tip om hier wat aan te doen met elkaar. Ik hoop dat jij misschien je eigen team herkent. Niet dat ik geniet van problemen in teams (ok vooruit, ik vind gedoe stiekem wel boeiend), maar vooral geniet ik ervan als teams het voor elkaar krijgen om negatief gedoe om te vormen naar positieve zaken zoals: onderling begrip, openheid, vertrouwen, meer focus, duidelijkheid en concrete acties!

Wij-zij gevoel

In sommige teams is er sprake van een sterk wij-zij gevoel. Wie ‘zij’ is verschilt: het MT, de directie, het bestuur, de oudere generatie, de jongere generatie, afdeling X, leverancier Y. Welke ‘zij’ het ook zij, teams die vast zitten in het wij-zij gevoel hebben alleen nog maar oog voor alles wat zij niet goed doen. Dat gevoel ontstaat natuurlijk niet zomaar. Vaak zijn daar meerdere incidenten en voorvallen aan vooraf gegaan die teleurstelling, angst, irritatie of boosheid hebben opgewekt. Sterke emoties die niet zomaar vergeten zijn omdat een of andere teamcoach zegt dat we ‘vooruit moeten’.

Tips:
– ophalen en erkennen van emoties en gedachten onder de oppervlakte
– teambehoefte afzetten tegen eigen invloed en verantwoordelijkheid (wat kunnen we zelf doen) t.o.v. die van anderen
– in verbinding met elkaar een gezamenlijk doel installeren of heractiveren

Gebrek aan vertrouwen

In dit geval zit het gebrek aan vertrouwen binnen het team in plaats van richting een externe ‘zij’. De teamleden onderling laten niet het achterste van hun tong zien, gaan steeds meer hun eigen plan trekken zonder rekening te houden met elkaar. Soms is er sprake van roddelen of pestgedrag.

Tips:
– openheid en onderling begrip vergroten
– maak het persoonlijk, ook al betekent dat dat er oud zeer moet worden aangegaan
– wissel af tussen gesprek in het team als geheel en teamleden in duo’s

Onduidelijke communicatie

De koers is helder, de strategie ook, gaan maar! Of toch niet? Onduidelijkheid over koers, doelen, strategie en rollen blijken vaak aan de orde van de dag. Soms is er sprake van een bewust verschil van inzicht: jij vind dit, ik vind dat. Andere keren stuiten we echter op het ‘oooooo bedoelde je dat ermee’-effect. Containerbegrippen zijn hier rijkelijk vertegenwoordigd en iedereen blijkt vanuit eigen referentiekader net even een andere invulling eraan te geven. Vooral in hoogopgeleide teams komt het nogal eens voor dat het gesprek blijft steken op abstract niveau en niet vertaalt wordt naar gedrag en toepassing.

Tips:
– betrek het team zoveel mogelijk in de opstelling van de koers, de doelen en de strategie
– reflecteer en stem regelmatig af over ieders rol
– concretiseer containerbegrippen

Sterke dynamiek door externe druk

Sommige teams staan enorm onder druk door externe invloeden: een krappe arbeidsmarkt, beperkte financiën, veranderende wet- en regelgeving. Nieuwe teamleden vinden die ook nog eens goed zijn in het vak is haast onmogelijk. De werkdruk op de huidige teamleden is daardoor erg hoog. De ontevredenheid en stress neemt toe. Een baan elders is snel gevonden dus men is zo weer vertrokken. Lastig als jij hier ondernemer of teamleider bent! Het probleem is dat je eigenlijk niet komt tot werkelijke commitment en een stabiele basis.

Tips:
– waar mogelijk verlaag de werkdruk (extra geld, tijd, mensen, middelen)
– wees een vriend: vraag vaker naar privé zaken
– versterk de onderlinge banden d.m.v. leuke activiteiten, uitjes, borrels, verrassinkjes. Deze dingen versterken de onderlinge band, het werkplezier en daarmee de veerkracht van een team onder druk.Is er in jouw team ook sprake van gedoe? Zou je graag willen dat jullie als team elkaar meer met elkaar in verbinding zijn en samenwerken? Misschien is onze teamcoaching op maat wel wat voor jullie! Wil je met een kleine stap beginnen? Kijk dan eens naar teamontwikkeling met escaperooms waarin we leuk en leerzaam op luchtige wijze combineren. Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Sluit Menu
Terug naar Psydos.nl