4 Werkvormen om te werken aan Veerkracht

4 Werkvormen om te werken aan Veerkracht

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Elk jaar een nieuw begin! Normaliter zouden we zeggen: knallend het nieuwe jaar in! Hoe kan de wereld ongelooflijk veranderen in een jaar in meerdere opzichten. De wereld met COVID-19, de wereld van online trainen en online teamcoachen. We staan aan de start van een nieuw jaar dat toch wat anders voelt dan anders. Een jaar dat voor veel mensen en veel ondernemers begint met onzekerheid.
De wereld verandert dus snel en dat is soms spannend, maar mensen kunnen gelukkig ook ongelooflijk (mee) veranderen! Daarom in deze blog een ode aan de veerkracht van mensen. We delen 4 elementen van veerkracht met je inclusief werkvormen tips die helpen om veerkracht bij jezelf te ontwikkelen.

Wat is veerkracht?

Oorspronkelijk komt het begrip uit de materiaalkunde en de natuurkunde. Als het gaat om menselijke veerkracht dan hebben we het over: de vaardigheid om innerlijk sterk te zijn. Veerkrachtige mensen kunnen flexibel reageren op de eisen in de meest uiteenlopende situaties. Veerkracht is in andere woorden de vaardigheid om in belastende situaties wanneer de regen naar beneden plenst de juiste paraplu op zak te hebben een leven lang! (Bea Engelmann, veerkracht ontwikkelen, 2015)

Hoe werk je aan veerkracht?

Er zijn heel veel studies geweest naar veerkracht. Naar de voorwaarden en hoe je jezelf ontwikkelt om veerkrachtig te zijn. Bea Engelmann schrijft over de 7 wegen naar veerkracht. Het voert te ver die hier allemaal toe te lichten, maar een aantal willen we graag voor jullie eruit pikken in de vorm van 4 tips/werkvorm oefeningen.

1. Zelfperceptie

Hoe we onszelf zien hangt samen met ons zelfvertrouwen, wat weer de basis vormt voor ons gevoel om als mens iets waard te zijn. Veerkrachtige mensen zullen de blik op zichzelf werpen en zijn in staat om op een eerlijke, heldere en open manier naar zichzelf te kijken en zichzelf te sturen.

Werkvorm: jouw waarheid

De waarheid over jezelf kennen is niet hetzelfde als die van anderen moeten aanhoren. Daarom is de vraag: wat je je waarheid over jezelf? Welke gedachten heb je over jezelf? Laat mensen die gedachten opschrijven. Neem de tijd voor deze werkvorm. Je kan hem ook over meerdere momenten uitsmeren door de week bijvoorbeeld.

2. Zelfbeschikking

Zelfbeschikking gaat over autonomie van mensen en betekent altijd verantwoordelijkheid nemen voor onszelf. Onze eigen weg gaan en ons niet laten ontmoedigen door tegenslagen. Wanneer je jezelf verantwoordelijk maakt zal je niet slachtoffer zijn van de omstandigheden, maar vormgever van je eigen leven. Veerkrachtige mensen zijn proactieve mensen die zich bewust zijn van hun eigen keuzevrijheid en invloed.

Werkvorm: de vuurtoren

Een vuurtoren wijst ons de weg en helpt je om veilig te oriënteren waar je heen moet. Teken een vuurtoren. Bij die vuurtoren horen 8 vragen die men individueel en/of in groepjes kan bespreken:

– wat geeft je houvast?
– wie geeft je houvast?
– wat geeft je veiligheid?
– wie geeft je veiligheid?
– waar zie je licht?
– wat is het precies dat licht geeft?
– waarop oriënteer je je?
– wat staat in je leven net zo roerloos en stabiel als een vuurturen?

3. Optimisme

Optimisme is de neiging om dingen met vertrouwen te bekijken en zelfs in lastige situaties positieve resultaten te verwachten. Door veerkracht kunnen we altijd weer opstaan als we omgevallen zijn. Hoe optimistischer we worden, hoe gemotiveerder we zijn om te streven naar positieve resultaten. Veerkrachtige mensen hebben dus een sterkere neiging tot optimisme en hebben dus hoop.

Werkvorm: kleur je gedachten

Stel dat je kleuren aan je gedachten kunt geven. Hoe zouden die er dan uitzien? Noteer een aantal kleuren en laat mensen naast elke kleur een aantal van hun gedachten opschrijven. Waarom is die gedachte voor jou rood of geel of roze of blauw?

4. Coping

Coping gaat over de verzameling aan strategieën die we hebben om om te gaan met problemen. In stressvolle situaties zijn er 2 soorten van coping: probleemgericht (gedrag dat is bedoeld om een probleem op te lossen) en emotiegericht (gedrag dat is bedoeld om je stress symptomen te verminderen). Probleemgerichte coping gaat bijvoorbeeld over de situatie analyseren en opties voor handelen zoeken. Emotiegerichte coping gaat bijvoorbeeld over humor inzetten, afleiding zoeken en jezelf positief toespreken. Veerkrachtige mensen beschikken over meerder coping strategieën.

Werkvorm: dat was lachen!

Schrijf in een gedachtenwolk zoveel mogelijk spontane gedachten als aanvulling op de volgende zin: ‘’Ik lach graag over…’’

De veerkracht van mensen is wonderlijk en bijzonder waardevol. Natuurlijk gunnen we jullie allemaal een jaar waarin het niet te hard op je neer zal plenzen en er veel zon schijnt in je leven. Zowel zakelijk als privé. Maar mochten de buien zich toch aandienen, dan zouden we graag zien dat jij de juiste paraplu met je meedraagt en opsteekt!

 


Ga jij zelf digitaal voor de groep staan? Bijvoorbeeld met een workshop, training of teamsessie? Zou jij ook eens wat extra hulp willen hebben bij het ontwerpen van je workshop? Psydos helpt je met coaching en training zodat jij goed voorbereid voor de groep kan staan. Kijk ook eens bij onze gratis Frisse Bliksessie om gewoon wat van gedachte te wisselen over je workshop!

Sluit Menu
Terug naar Psydos.nl