5 Tips voor Online Energizers in Groepen

5 Tips voor Online Energizers in Groepen

Online trainingen, workshops en andere bijeenkomsten interactief en leuk maken, hoe doe je dat? Sinds maart zijn ook wij hier in gedoken, op zoek naar allerlei manieren om impactvolle en leuke online trainingen en teambijeenkomsten te organiseren. Dat het anders is in groepen online ten opzicht van offline is zeker. Maar dat je ook online hele interactieve en energieke bijeenkomsten kan houden hebben we ontdekt! Net als in de offline bijeenkomsten staat en valt de interactie met de juiste keuze van werkvormen. Energizers kunnen hierbij enorm belangrijk zijn. En daarom delen we in deze blog 5 Online Energizers die je helpen om een online bijeenkomst interactief en leuk te maken!

Wat is een Energizer?

Een energizer is, zoals de naam doet vermoeden, een energie-gever aan je groep. Een korte oefening die je inzet om te activeren, op te warmen of gewoon voor de fun! Waarom juist dat laatste zo belangrijk is, is omdat leren en plezier hand in hand gaan. Plezier zorgt er namelijk voor dat het leereffect versterkt wordt. Mensen koppelen de positieve emotie aan de inhoud en onthouden het geleerde beter. Het leereffect wordt ook versterkt door activatie. Een energizer doet precies dat. Door mensen in mentale of fysieke beweging te brengen versterk je dus de impact van je bijeenkomst.

Ongemakkelijk
Als je nog nooit een energizer hebt gedaan kan dat soms best ongemakkelijk voelen. Zo ging ik eens naar een netwerkbijeenkomst waar een workshop werd gegeven over coachen vanuit fysiek bewustzijn. Stond ik daar toch op en neer te springen tussen allemaal mannen en vrouwen in mooie pakken met nette haren! Vanaf een afstandje moet het er ongetwijfeld hilarisch uit hebben gezien! Toch is mijn mening dat het goed is om een oefening die in eerste instantie ongemak oproept toch te proberen en er open-minded in te staan. Ook dat is leren! En door de ervaring merk je weer wat wel of niet bij je past en soms verrast een energizer je!

Los van de inhoud
Ik hoor wel eens: ‘ik ben niet van die spelletjes in trainingen. Kom maar gewoon ter zake’. Onze reactie daarop is dat juist deze ‘spelletjes’ ervoor zorgen dat de leeromgeving beter wordt: veiliger, vertrouwder, effectiever en interactiever. Dat zijn waarden die ertoe leiden dat het overbrengen van de inhoud beter lukt. Oftewel, omarm die energizer en probeer het gewoon eens! Zeker ook online!

1. Levende vormen

Doel: Oefenen met effectief communiceren/instrueren en perspectief innemen. Plus hilariteit gegarandeerd!

Gebruik een online videobeltool waarin je tegelweergave als optie hebt met alle deelnemers (bijvoorbeeld Zoom).
Eén persoon coördineert de opdracht en kiest een vorm (hartje, vierkant, cirkel). De groep moet samen deze vorm gaan uitbeelden met handen/armen net zolang totdat de coördinator de juiste vorm (ongeveer) in beeld heeft.

LET OP!
Niet iedereen staat op dezelfde plek bij een tegelweergave. Oftewel, wat ik zie is anders dan wat jij ziet. Het gaat dus om het perspectief van de coördinator. Als het is gelukt maakt de coördinator een foto of screenshot. Maak zelf ook een screenshot om te laten zien hoe het eruit ziet vanuit jouw perspectief!

2. Emoticon

Doel: positieve feedback ophalen of pijlen van de energie/emotie in het moment in de groep.

Gebruik een videobeltool waarin je de beschikking hebt over emoticons of maak vooraf een app-groep aan met je deelnemers. Deze energizer kan je op 2 manieren insteken.
a. Laat deelnemers om de beurt een emoticon uitdelen als compliment aan 1 van de andere deelnemers. Die moeten dan raden voor wie de emoticon bedoeld is. Degene die de emoticon heeft gegeven ligt vervolgens toe aan wie en waarom.
b. Geef zelf een emoticon aan je eigen staat bij wijze van check-in/check-out om aan te geven hoe je je op dit moment voelt.

3. Wie is het?

Doel: aandacht vergroten en gezien zijn in een groep. Plezier!

Ken je het spelletje Wie is het? nog? Bij deze energizer speel je een live variant. De deelnemers zijn de karakters in het spel. Zorg er dan ook voor dat iedere deelnemer met tegelweergave te zien is (let op! Dit kan dus alleen met niet al te grote groepen).
Eén deelnemer is spelleider en neemt een ander deelnemer in gedachten. De overige deelnemers stellen om de beurt vragen over uiterlijke en omgevingskenmerken aan de spelleider die alleen met ja of nee kunnen worden beantwoord (‘Is het een man? Heeft hij een bril? Zit hij op zolder?’).
Als je afvalt omdat je niet past in het profiel zet je je camera uit, maar houd je geluid aan.

Speel totdat de groep de juiste persoon heeft geraden. Wie het denkt te weten mag roepen!

4. Hints

Doel: Competitie aanwakkeren, non-verbale communicatie oefenen. Plezier!

Nog zo’n klassieker: hints! Verdeel de groep in 2 teams. Vraag een deelnemer om een handeling uit te beelden. Dit kan iets algemeens zijn zoals het intypen van je pincode bij de kassa, maar het kan ook een handeling zijn die te maken heeft met het werkproces van iemand. De overige deelnemers krijgen 60 seconden de tijd om te raden wat er wordt uitgebeeld.
Natuurlijk kan je naast handelingen ook andere dingen uitbeelden zoals boeken, films, objecten enz. De deelnemer die bezig is met uitbeelden kan ook gebruik maken van de bekende hints-gebaren zoals ‘klinkt als’, ‘2 woorden/3 lettergrepen’, enz.

5. Aangenaam!

Doel: kennismaking op een interactieve en activerende manier. Creatief denken

Geef deelnemers eerst 2 minuten de tijd om een object te pakken in de ruimte waar ze zich bevinden. Leg nog niet uit waarom, maar je kan wel sturen door bijvoorbeeld te zeggen dat het een object moet zijn wat je niet dagelijks in handen hebt (bijvoorbeeld een souvenir, een fleecedeken, een fototoestel, een schaakstuk).
Als iedereen weer achter de computer zit vraag je mensen hun object te laten zien of te omschrijven en zichzelf voor te stellen aan de hand van het object. Oftewel, vraag deelnemers om hun creativiteit te gebruiken in hoe het object dat ze in handen hebben symbool zou kunnen staan voor henzelf.

 


Ga jij zelf digitaal voor de groep staan? Bijvoorbeeld met een workshop, training of teamsessie? Zou jij ook eens wat extra hulp willen hebben bij het ontwerpen van je workshop? Psydos helpt je met coaching en training zodat jij goed voorbereid voor de groep kan staan. Kijk ook eens bij onze gratis Frisse Bliksessie om gewoon wat van gedachte te wisselen over je workshop!

 

Sluit Menu
Terug naar Psydos.nl