5 tips voor een ontspannen workshop

5 tips voor een ontspannen workshop

Er schieten allerlei gedachten door je hoofd: “heb ik al het materiaal bij me? En wat zullen de deelnemers van mijn workshop vinden?”. Wanneer je voor de groep staat voel je soms de druk die op je ligt. Je wil namelijk dat na afloop iedereen zal zeggen dat je iets waardevols hebt gebracht. Zelfs de meest ervaren trainer kan van tijd tot tijd wel eens onrustig voelen vooraf of tijdens een workshop. Terwijl het delen van kennis juist zo mooi en belonend kan zijn! Ontspanning en rust kunnen daaraan bijdragen. In deze blog nemen we je daarom mee in een aantal tips die het geven van een workshop of training een stuk relaxter maakt!

1. Muziek bij binnenkomst

Heel Nederland luistert ’s ochtends naar de radio om de dag goed te beginnen. Waarom zou je je workshop of training ook niet beginnen met muziek? Muziek heeft een positieve werking op de hersenen. Het zorgt namelijk voor een ontspannen effect en verminderd stress. Door muziek af te spelen vooraf aan je bijeenkomst, bepaal je de sfeer van dat moment. De deelnemers zullen dit (onbewust) meenemen naar de rest van de dag.

Bovendien heeft het nog een heel praktisch effect. Ontspanning bij jou! Jij hoeft als trainer minder hard te werken om die sfeer die je wil neer te zetten. Want misschien moet jij vlak voor de bijeenkomst nog iets voorbereiden en moet je je vollle aandacht daarbij houden. De muziek zorgt er dan voor, net als bij een wachtruimte, dat mensen minder sterk het gevoel hebben dat ze aan het wachten zijn. Bovendien geeft het gesprekstof voor de deelnemers: “wat een fijne muziek heeft de trainer opstaan”.

2. Plan niet te vol

Soms kan je programma al bijdragen aan ontspanning. Veel workshopgevers en trainers plannen nog te veel onderdelen in, waardoor ze later in tijdnood komen. Dan moeten er nog een paar oefeningen doorheen gejaagd worden. Een nabespreking wordt misschien bruut afgekapt en mensen kunnen niet meer met eigen inbreng komen. Je loopt anders te veel uit met je programma en daar is geen tijd voor!

Een oplossing hiervoor is het maken van een programma waar voldoende ruimte in zit. Ruimte die je kan gebruiken als je eventueel langer over een bepaald onderwerp of oefening doet. Daarnaast kunnen er altijd onverwachtse dingen gebeuren tijdens je workshop of training. Misschien ontstaat er wel een heel interessante discussie over een onderwerp wat leeft onder de deelnemers. Met een ruim en luchtige planning kan je zo’n moment begeleiden, zonder dat jij haast ervaart voor de rest van je programma.

3. Vergeet de pauzes niet

Een pauze is een onderdeel dat nog wel eens over het hoofd wordt gezien door trainers en workshopgevers. De focus ligt meestal bij de inhoud, waardoor een pauze op de achtergrond verdwijnt. Ook ben je als trainer soms zo enthousiast bezig dat je bij jezelf geen behoefte merkt voor een pauze, terwijl dat wel bij de deelnemers het geval is.

Het is heel belangrijk om ruimte voor rust in te plannen! Een pauze is een functioneel onderdeel van je bijeenkomst, omdat het in de hersenen leren stimuleert. Hoe leuk je onderwerp ook is, het kost energie om iets nieuws te leren. Je hersenen hebben even de tijd nodig om nieuwe informatie te verwerken door er juist even NIET over na te denken. Zo wordt informatie in je hersenen naar de lange termijngeheugen ondergebracht en help je dus je deelnemers om jouw informatie ook later nog te herinneren!

4. Verwacht het onverwachte

Veel mensen krijgen stress van onverwachte situaties. Bijvoorbeeld een laptop die er mee ophoudt. Of de ruimte die je hebt gereserveerd staat nog vol met stoelen en tafels, terwijl je netjes aan de locatie had doorgegeven de stoelen in een halve cirkel te willen hebben.

Vooraf kan je hier al enigszins rekening mee houden. Kom bijvoorbeeld ruim op tijd op de locatie. Zo kan je in alle rust je computer aansluiten aan het beeldscherm in de zaal en eventueel hulp vragen als het niet lukt. Wanneer je er op tijd bent kan je de ruimte ook inrichten zoals jij die graag wil.

Toch geen tijd gehad vooraf om dit te regelen? Onthoud dan grootmoeders raad: “gaat het niet zoals het moet? Dan moet het maar zoals het gaat.” Dus probeer je workshop dan maar te beginnen zonder powerpoint en kijk er in de eerste koffiepauze nog een keertje naar. Of vraag je deelnemers mee te helpen alle tafels opzij te schuiven. Opgelost!

5. Een dag niet gelachen…

Humor is een geweldig instrument om stressvolle situaties aan te gaan! Niets is zo ontwapend als humor tijdens een workshop. Met een goedgeplaatste grap kan je deelnemers helpen met relativeren en het positieve in te zien. Lachen zorgt voor een fijne sfeer en betrokkenheid bij de deelnemers. Zelfspot bij jezelf zorgt er verder voor meer persoonlijke toenadering naar de deelnemers. Ook dit kan bijdrage aan een veilige sfeer. Door jezelf met een grapje kwetsbaar te maken, geef je het voorbeeld aan de deelnemers dat zij zich ook open mogen opstellen. En wanneer daar ruimte voor is tijdens je workshop, zal je merken dat lastige situaties helemaal niet meer zo lastig worden!

 


Ga jij zelf voor de groep staan? Bijvoorbeeld met een workshop, training of teamsessie? Zou jij ook eens wat extra hulp willen hebben bij het ontwerpen van je workshop? Psydos helpt je met coaching en training zodat jij goed voorbereid voor de groep kan staan. Kijk ook eens bij onze gratis Frisse Bliksessie om gewoon wat van gedachte te wisselen over je workshop!

Sluit Menu
Terug naar Psydos.nl