Ieder zijn vak. Gelukkig maar! Dat betekent dat ook de cursussen, trainingen, workshops en groepsbijeenkomsten die we organiseren verschillen. De een geeft hygiënetraining, de ander communicatietraining. Maar wat als jij traint over, ik noem maar wat, de Algemene Verordening Persoonsgegevens, collectieve pensioenregelingen, de Resultatenrekening in het MKB of Programmeren volgens Git? Sommige klanten van ons geven technische, vakinhoudelijk specialistische trainingen. ‘Taaie’ kost zullen buitenstaanders het noemen. Hoe kan je die taaie kost interactief behandelen zodat mensen zoveel mogelijk onthouden? In deze blog 4 tips!
Taai is niet Saai
Realiseer je als trainer dat de materie voor jouw doelgroep meestal niet saai is, ook al vinden leken dat wel. Vakinhoudelijke professionals help je echt door je kennis te delen en ze te informeren en dat mag best wel op detailniveau! Dit heeft vooral te maken met je eigen mind-set. Denk dus niet ‘ze vinden het geen bal aan’ maar denk eerder ‘ik kan ze iets nieuws leren dat ook nog met hun vak en interesse te maken heeft’.
Op niveau
Een valkuil voor de vakinhoudelijk specialist voor de groep is het verkeerd inschatten van het niveau van de groep. Dingen die voor jou heel logisch of bekent zijn, zijn dat vaak voor anderen niet. Of andersom, je groep blijkt al veel meer te weten over het onderwerp dan je had gedacht. Het is jammer als dit pas in de training het geval blijkt. Daarom is het goed om vooraf onderzoek te doen naar het niveau van je groep. Dat kan bijvoorbeeld met een opdracht, een intakevragenlijst of gesprekken. Zo weet jij hoe je je training of workshop op niveau moet brengen.
Werkvorm
Soms hoor ik wel eens van klanten: ‘Annika jullie doen zulke leuke dingen in groepen, maar mijn onderwerpen lenen zich daar gewoon niet zo goed voor’. Ik kan dat heel goed begrijpen. Sommige onderwerpen zijn nu eenmaal makkelijker interactief te maken dan anderen. Maar het is absoluut een misvatting dat kennis of theorie alleen maar in presentaties kan worden overgebracht. Er is echt meer mogelijk! Het kost alleen vaak wat meer voorbereiding dan de bekende powerpoint. Een quizvorm zoals petje op petje af is natuurlijk bekend en leent zich goed voor grote groepen. Digitaal zijn er tools als Kahoot die hetzelfde doen. Maar wat dacht je van deze…
Werkvormcadeautje:
Verdeel je deelnemers in subgroepen. Leg eerst een stuk van de theorie zelf uit of vraag mensen vooraf in te lezen. Vraag vervolgens elke subgroep om 2 vakinhoudelijke kennisvragen te bedenken die te maken hebben met de theorie of hier uit voort komen. Elke subgroep levert 2 vragen in bij jou als trainer op aparte post-its en jij scoort de vragen met door een 1 (makkelijk) of 2 (moeilijk) te noteren achterop de post-it. Zelf voeg je eventueel vragen toe die je ook scoort. Daarna spelen de subgroepen tegen elkaar. Om de beurt kiezen ze een vraag op basis van moeilijkheid. Bij het juist beantwoorden van de vraag scoort de groep het aantal punten van de moeilijkheidsgraad.
Vraag maar raak
Iets wat relatief weinig voorbereiding kost en toch jouw workshop of training interactiever maakt is het verweven van vragen in je verhaal. Dus in plaats van dat je aan een stuk door uitleg of demonstraties geeft, stel je regelmatig een vraag. Deze vragen kan je van tevoren bedenken.
– Wat gebeurt er als ik nu…?
– Wat is….?
– Waarom is het belangrijk dat?
– Wat zou mijn volgende stap moeten zijn?
– Waar heeft …. mee te maken?
Probeer af te wisselen tussen feitvragen over de inhoud (waar staat AVG voor?) en denkvragen (hoe uitvoerbaar is de AVG?). Feitvragen gaan in op ‘hoe het zit’. Denkvragen zijn interessant voor discussies en doorvragen en gaan over ‘snappen’.
Zo zie je maar dat taai zeker niet saai hoeft te zijn! Veel succes met het toepassen van deze tips en vooral veel plezier bij het geven van trainingen, lessen of workshops!
Wil jij ook graag weten hoe je taaie kost in jouw workshop of training op een leuke manier kan brengen? Ben je benieuwd welke interactieve werkvormen voor kennisdeling jij kan gebruiken? Dan is de training of coaching van Psydos misschien wel wat voor jou! Neem gerust contact op voor een gratis Frisse Blik vooraf.